Brede visual (13)

Vooruitgang in veiligheid voor kwetsbare weggebruikers

Leusden, 11oktober 2024

Op de Ehra-Lessien testbaan van de ontwikkelingsafdeling werkt Volkswagen aan verschillende innovaties voor verkeersveiligheid. Twee van deze innovaties zijn specifiek gericht op de bescherming van kwetsbare weggebruikers: voetgangers en fietsers.

Een van de belangrijkste ontwikkelingen is een slimme ‘actieve’ motorkap die proactief voetgangers en fietsers beschermt. Naast de automatische noodstop kan de motorkap bij een dreigende aanrijding omhoogkomen, wat helpt om de impact voor een kwetsbare weggebruiker te verminderen. Tijdens de tests wordt ook gekeken naar situaties, zoals een kind dat plotseling achter een bal de weg op rent. Als een aanrijding kan worden voorkomen — wat gelukkig vaak het geval zal zijn — keert het veermechanisme van de motorkap terug naar zijn oorspronkelijke positie, zodat het systeem weer klaar is om op een volgende gevaarlijke situatie te reageren. Dit systeem vereist geen kostbare pyrotechnische bekrachtiging, wat het gebruik aanzienlijk vergemakkelijkt. In plaats daarvan is het een aanvulling op de proactieve inzittendenbescherming van Volkswagen en maakt gebruik van een geavanceerd netwerk van sensoren en de aanwezige frontcamera.

Automatisch ontwijken van fietsers

Vooral in Nederland zijn we ons bewust van de gevaren die ontstaan door grote snelheidsverschillen bij het passeren van fietsers. Daarom ontwikkelt Volkswagen als onderdeel van het Front Assist veiligheidssysteem een functie die automatisch uitwijkt bij een dreigende aanrijding. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als een fietser plotseling voor de auto verschijnt of de rijbaan opkomt.

In eerste instantie wordt dan het noodstopsysteem geactiveerd. Als dat door het snelheidsverschil of de korte afstand niet voldoende is, komt de nieuwe technologie in actie. De auto remt gedeeltelijk af en voert een automatische uitwijkmanoeuvre uit. De bestuurder wordt eerst gewaarschuwd met een korte remingreep. Als de bestuurder te traag reageert, remt de auto rustig af en wijkt hij tijdig uit om de fietser te ontwijken. De sensoren en frontcamera zorgen er vervolgens voor dat de auto binnen zijn rijstrook blijft. De bestuurder kan altijd zelf ingrijpen als dat nodig is.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.